Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (2024)

Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (1)

Free demo

The only HR Software without Limitations

Book a demo

Contents

Werven op afstand is populairder dan ooit, in ieder geval sinds de pandemie van het coronavirus, en bedrijven zijn gedwongen om zich aan te passen aan de vele uitdagingen. Het beheer van HR-procedures en veel andere processen is digitaal geworden voor bedrijven die werknemers en klanten willen behouden.

De huidige omstandigheden in de wereld hebben ertoe geleid dat alles steeds meer wordt geautomatiseerd, en dit is waar e-recruiting om de hoek komt kijken. Als jouw organisatie dit effectieve proces nog niet heeft geïmplementeerd, is het misschien tijd om dat te doen. Vandaag bespreken we waarom organisaties e-recruiting volledig zouden moeten omarmen, zodat de hedendaagse werving van talent eindelijk van de grond kan komen.

Wat is e-recruiting?

E-recruiting, ook bekend als elektronisch rekruteren, rekruteren op afstand of online rekruteren, verwijst naar het gebruik van technologie en het internet om het volledige rekruteringsproces te beheren en uit te voeren (zoals rekruteringssoftware, online carrièresites, digitale talentacquisitie). Met andere woorden, alles gebeurt digitaal. Het plaatsen van vacatures, het zoeken en vinden van potentiële kandidaten, het sollicitatieproces, de selectie van kandidaten, de online interviews en al het andere gebeurt op afstand met behulp van digitale tools.

Wat is het verschil tussen e-recruiting en traditionele werving?

E-recruiting, ook wel bekend als online werving, is heel anders dan traditionele werving, omdat er geen personeelsadvertenties of vacaturebanken in gedrukte media hoeven te worden gepubliceerd, sollicitaties niet per post hoeven te worden ontvangen, recruiters niet hoeven te worstelen met het beheer van sollicitanten en nog veel meer. E-recruiting biedt veel grote voordelen en stelt werkgevers in staat om een grotere en meer diverse pool van potentiële werknemers te bereiken.

De platforms voor e-rekrutering kunnen intern worden gebouwd, u kunt HR-software of software voor e-rekrutering gebruiken of rekruteringsbureaus inhuren die diensten voor e-rekrutering aanbieden, zoals systemen voor het volgen van sollicitanten. Er zijn veel elementen in het proces van e-recruitment die we later zullen bespreken, dus lees verder voor meer informatie.

Waarom e-recruitment steeds belangrijker wordt

Midden in de COVID-19 pandemie is e-recruitment belangrijker dan ooit geworden voor organisaties om overeind te blijven en een bevredigende kandidaatervaring te bieden. Organisaties en bedrijven die in een tijd als deze mensen willen aannemen, moeten een e-wervingsstrategie aannemen om iedereen veilig en beveiligd te houden. Daarom kunnen HR-managementsystemen in de vorm van wervingsplatforms van groot nut zijn als methode voor e-werving.

Gelukkig zijn e-wervingsprocessen en -systemen gemakkelijk beschikbaar en daarom zijn ze de favoriete methode geworden voor het aannemen van werknemers. Dit is echter een grote verandering ten opzichte van traditionele werving en kan in het begin ongemakkelijk zijn. Wennen aan iets nieuws vergt altijd aanpassing, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je er ten volle van profiteren.

Het belangrijkste van werving op afstand is misschien wel dat de processen met minder moeite en toch effectiever kunnen worden ingericht. Met e-recruiting kunnen recruiters efficiënter en sneller werken om het beste talent voor de baan te vinden. Er is één cruciale factor die het e-recruitingproces onmisbaar maakt en dat is concurrentievermogen.

Werven op afstand stelt bedrijven in staat om concurrerender te zijn omdat het je in staat stelt om de concurrentie bij te houden en het helpt je om het imago van je bedrijf te beschermen. Bedrijven in alle sectoren worden digitaler dan ooit en naarmate hun processen veranderen, veranderen ook de behoeften van kandidaten.

De voor- en nadelen van e-recruiting

E-recruiting biedt veel grote voordelen en is daarom zo populair geworden. Het maakt het wervingsproces eenvoudiger, minder tijdrovend en het komt het bedrijf op meerdere manieren ten goede.

 • Het helpt je om je imago te beschermen: De waarheid is dat organisaties en bedrijven die nog steeds werken met traditionele wervingsmethoden als ouderwets worden beschouwd. Bijna alles in de wereld van vandaag is geautomatiseerd en als je je niet aanpast en hiervan afwijkt, zal jong talent niet onder de indruk van je zijn. Kandidaten willen werken met innovatieve werkgevers die niet bang zijn om naar de toekomst te kijken en met hun tijd mee te gaan. Om het talent aan te trekken dat u nodig hebt om uw bedrijf vooruit te stuwen, moet u het soort bedrijf worden waarmee ze willen werken. Er is niets mis met traditionele methodes, maar evolueren is veel beter dan in je comfortzone blijven. Het stelt je in staat om nieuwe wegen in te slaan, nieuwe dingen uit te proberen en daarbij tijd en geld te besparen.
 • Het is minder kostbaar en tijdrovend: Slechts 3% van de bedrijven geeft de voorkeur aan traditionele e-mailtoepassingen. De reden waarom de overgrote meerderheid van de bedrijven de voorkeur geeft aan de digitale optie is dat het kosteneffectiever is voor zowel werkgevers als sollicitanten. E-recruiting is in veel opzichten ook minder tijdrovend. Op de traditionele manier moeten sollicitaties door alle betrokkenen handmatig worden geanalyseerd en vergeleken, wat het wervingsproces onnodig verlengt en veel stress en frustratie veroorzaakt. Met e-recruiting hoeven sollicitanten alleen maar naar de website van het bedrijf te gaan, hun documenten te uploaden en een formulier in te vullen met persoonlijke informatie en details over hun kwalificaties. Vacatures kunnen ook veel sneller worden gepubliceerd omdat elektronische recruiters zich geen zorgen hoeven te maken over publicatiedeadlines en ook de tijd die aan werving wordt besteed op een geautomatiseerde manier kan worden teruggebracht. In het algemeen is e-recruiting een veel efficiëntere methode.
 • U vergroot uw bereik: Door vacatures op de ouderwetse manier te publiceren, kunt u een beperkt aantal sollicitanten bereiken. Met e-recruiting worden uw vacatures online gepubliceerd, waardoor u niet alleen meer mensen bereikt, maar ook de juiste mensen voor de vacature. U kunt online personeelsadvertenties direct richten op uw doelgroep, zodat ze het talent bereiken dat u zoekt. Online advertenties zijn ook langer beschikbaar en gemakkelijk te vinden via zoekmachines, plus online advertenties bieden meer vrijheid. Je kunt je advertenties aantrekkelijker ontwerpen en snel updaten. Je hebt simpelweg meer opties; je kunt tekst, afbeeldingen of video's gebruiken en de inhoud aantrekkelijker maken voor je doelgroep.

Hoewel e-recruiting veel voordelen te bieden heeft, zijn er ook nadelen, vooral als je helemaal opnieuw begint. De nadelen zijn onder andere

 • Kosten: E-recruiting zal je op de lange termijn geld besparen, maar het vergt wel een investering omdat je nieuwe software, training en meer nodig hebt om je hele wervingsproces te veranderen.
 • Inspanning: Deze methode kan je ook tijd besparen en je wervingsinspanningen halveren. Maar in het begin moet je de software instellen, leren hoe je het moet gebruiken en een proces creëren dat werkt. Dit zal in het begin tijd en moeite kosten, maar het is het waard.
 • Snelheid: Bij rekrutering op afstand kun je meer vacatures plaatsen, wat betekent dat je veel meer sollicitaties zult ontvangen. Dit betekent dat je de sollicitaties snel moet kunnen doornemen en feedback moet kunnen geven. Gelukkig is daar HR-software voor!

Het proces van e-recruiting

Het proces van e-recruiting bestaat uit een aantal stappen. Dit is wat je moet doen:

 • Identificeer de behoefte aan een nieuwe functie.
 • Beslis of je extern of intern wilt werven.
 • Bekijk de taken en vereisten van de functie om een functiebeschrijving te schrijven.
 • Maak een advertentie voor de functie.
 • Goedkeuring krijgen voor de advertentie.
 • De juiste kanalen kiezen voor de vacature.
 • De vacature online plaatsen op je carrièrewebsite.
 • Zoeken naar verwijzingen van medewerkers via het Applicant Tracking System.
 • Kandidaten zoeken.
 • Een shortlist van sollicitanten samenstellen.
 • De sollicitanten screenen.
 • Sollicitatiegesprekken voeren met software voor video-interviews.
 • Achtergrondcontroles uitvoeren.
 • De beste kandidaat voor de baan selecteren.
 • De geselecteerde kandidaat een officieel aanbod doen.

Elk van deze stappen kan ook substappen hebben. Het screeningsproces kan bijvoorbeeld werkvoorbeelden, pre-employment tests en meer dan één interview omvatten. Bij flair bieden we gedetailleerde, gebruiksvriendelijke, interactieve checklists voor e-recruiting, onboarding en meer, die je kunt vinden in onze sectie met hulpmiddelen.

Zoals hierboven vermeld, kan het e-recruitingproces intern worden uitgevoerd, of je kunt recruiters inhuren om het voor je te doen. Hier bij flair kunnen we u helpen de best mogelijke ervaring voor uw kandidaten te creëren dankzij onze effectieve wervingsdiensten. Als je meer informatie nodig hebt, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

E-wervingskanalen

Er zijn e-recruitingkanalen waarmee u het proces zo effectief mogelijk kunt maken. Ten eerste kunt u uw website gebruiken voor uw wervingsinspanningen. De bedrijfswebsite wordt niet alleen gebruikt om producten en diensten te presenteren. U kunt er ook vacatures en online formulieren op publiceren en uw eigen carrièrepagina maken. U kunt uw vacatures aantrekkelijk en doelgericht maken en ervoor zorgen dat het sollicitatieproces zo eenvoudig en snel mogelijk verloopt.

De tweede optie is het gebruik van vacatureportalen. Deze online vacaturebanken zijn een geweldige optie omdat mensen die op zoek zijn naar een baan vaak Google zullen gebruiken, en Google zal hen naar een van de vele vacaturebanken leiden zodat ze relevante opties in hun vakgebied kunnen vinden. Uw organisatie kan veel voordeel halen uit dit kanaal voor e-recruiting, dus het is het overwegen waard.

Last but not least kunt u sociale media voor werving en selectie gebruiken om uw vacatures te plaatsen. Platformen zoals LinkedIn, Xing en Facebook kunnen ook worden gebruikt als vacatureportalen, omdat werkgevers zichzelf op een aantrekkelijke manier kunnen presenteren en potentiële kandidaten hun vaardigheden effectief kunnen laten zien. En dan hebben we het er nog niet eens over dat sociale media een ongelooflijk bereik kunnen hebben. Hier komt employer branding om de hoek kijken. Heeft u al een bekend merk of bedrijf dat veel mensen volgen op sociale media? Dan moet u van tevoren interessante posts hebben gedeeld en uzelf positioneren als kennisdrager. Kandidaten zullen je eerder overwegen als ze op zoek zijn naar een baan als ze jou en het bedrijf al kennen. Vooral voor Generatie Y en Z kan je niet om social media recruiting heen.

Sollicitatiebeheer maakt deel uit van werving

Een systeem voor het beheren van sollicitanten kan werkgevers helpen bij het delen van vacatures op jobsites en sociale netwerken, het organiseren van sollicitatiedocumenten en het aanboren van carrièrenetwerken om toptalent te vinden. Tegenwoordig moeten kandidaten natuurlijk de mogelijkheid krijgen om online te solliciteren. Dit moet ook worden geïntegreerd in uw eigen carrièrewebsite. Anders kunnen potentiële kandidaten worden afgeschrikt, omdat vrijwel niemand meer een fysieke sollicitatiemap verstuurt. Dit is niet langer een van de wervingstrends; gedrukte advertenties en papieren sollicitaties behoren gewoon tot het verleden. Zelfs het sollicitatiegesprek of assessment vindt tegenwoordig meestal digitaal plaats.

Met een softwareoplossing zoals flair worden persoonlijke gegevens direct in de software opgeslagen, in overeenstemming met de GDPR. Als de kandidaat een werknemer wordt, kan hij of zij de gegevens later zelf verrijken. Anders kunnen de gegevens van de sollicitant worden opgeslagen in talentpools om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan.

Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (2)

Daarnaast biedt flair de mogelijkheid om verschillende managers in te zetten om een kandidaat te beoordelen. Het is immers niet alleen de HR-afdeling die betrokken moet zijn bij het wervingsproces, maar ook de managers van de betreffende specialistische afdeling. Dankzij de Allrounder HR-software van flair behoren Excel-lijstjes tot het verleden en kunnen verantwoordelijkheden duidelijk worden toegewezen en gegevens overzichtelijk worden verwerkt. Het is echter niet alleen een software voor het beheren van sollicitanten, maar omvat ook alle andere gebieden van HR, zoals feedbackopties, documentbeheer, salarisadministratie, workflows en nog veel meer.

Het omvat ook de onboarding van nieuwe medewerkers zodra er geschikte kandidaten zijn gevonden. Deze en vele andere workflows kunnen in flair worden aangemaakt en toegankelijk worden gemaakt voor werknemers.

Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (3)

De snelle reactietijd, betrouwbare communicatie en ongecompliceerde digitale verwerking zijn allemaal punten die bijdragen aan de candidate experience. Als je je hier onderscheidt, maak je kans toptalent voor je te winnen. Het is echter essentieel om met de tijd mee te gaan en trends te zetten in werving en selectie. Dit geeft vanaf het eerste contact een signaal af van een modern, slim bedrijf.

Samenvatting

E-recruiting is de toekomst van recruitment en het is belangrijk voor bedrijven om dit voor zichzelf te implementeren omdat het hen in staat stelt relevant te blijven en jong talent te bereiken. Het maakt het proces van het vinden van de juiste werknemers ook veel effectiever, eenvoudiger en sneller - iets waar elke organisatie van kan profiteren! Organisatie is allesbepalend. Omdat je via digitale mogelijkheden een groot aantal mensen kunt bereiken, krijg je meestal meer reacties op de geplaatste vacatures. Om jezelf als aantrekkelijke werkgever te blijven presenteren, is het essentieel om te zorgen voor soepele communicatie en slimme processen als onderdeel van het sollicitatieproces. Zelfs als je een kandidaat afwijst, moet een afwijzing snel en beleefd worden gecommuniceerd. Iets anders duidt op een gebrek aan waardering, wat weer niet goed is voor de reputatie van het bedrijf.

Als u e-recruiting in uw bedrijf wilt invoeren of naar een hoger niveau wilt tillen, kan flair u helpen toptalent voor uw organisatie aan te trekken. Ontdek meer over onze functies en hoe ze je kunnen helpen om je op de markt te positioneren als een aantrekkelijke werkgever.

Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (4)

Free demo

The only HR Software without Limitations

Book a demo

Wat is e-recruiting en waarom is het zo belangrijk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5811

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.